Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miętus po raz pierwszy, drugi i trzeci

Składniki:

  • 80 dag miętusa,
  • 3-4 łyżki dobrego oleju (np, sojowego),
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym),
  • 4 pory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka liści szpinaku, selera i szczawiu,
  • siekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Pory, czosnek i całą zieleninę posiekać, poddusić przez chwilę w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić mieszając, mąkę, rozcieńczyć winem i mieszać aż do uzyskania jednolitego sosu. Oczyszczonego z ości miętusa pokroić na kawałki i włożyć do sosu. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw.

 

Po raz drugi.

Składniki:

  • około 1 kg miętusa,
  • 6 łyżek dobrego oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 25 dag pomidorów),
  • 1 kieliszek koniaku (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek ostrej papryki,
  • 1kostka maggi,
  • 1 szklanka gorącej wody.

Sposób wykonania: Rybę sprawić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę wraz z cebulą. Wlać koniak i wino, wrzucić koncentrat pomidorowy. czosnek, ostrą paprykę, kostkę maggi rozpuszczoną w gorącej wodzie. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Resztę tłuszczu rozmieszać z pozostałą mąką, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaciągnąć tym sos, w którym znajduje się ryba.

Po raz trzeci. 

Składniki:

  • 1 kg miętusa
  • 6 łyżek dobrego oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki białego albo czerwonego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
  • 15 dag dowolnych grzybów
  • 10 niewielkich cebuli
  • 1 płaska łyżka przyprawy typu „Vegeta”
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Rybę sprawić, usunąć ości, pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę. Wsypać resztę mąki, wlać wino, wrzucić cebulę, pokrojone grzyby i przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć rybę na półmisek, a sos w szybkowarze odparowywać przez 5 minut na dużym ogniu. Wrzucić do niego resztę masła i wylać na rybę.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *