Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięso aligatora duszone w warzywach

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z aligatora
  • 1 łyżka sosu do steków
  • ½ szklanki pokrojonych w plastry warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 szklanka mąki
  • 3 obrane, posiekane cebule
  • 1 oczyszczona, pokrojona w paseczki zielona papryka
  • ½ szklanki posiekanej szalotki
  • 8 posiekanych łodyg selera naciowego
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w paski, dodać sos do steków, wymieszać. Tak przygotowane mięso obrumienić w dobrze nagrzanym piekarniku. W naczyniu żaroodpornym wymieszać wszystkie warzywa, sos pomidorowy, podlać odrobiną wody, dusić aż warzywa będą miękkie, przyprawić pikantnie. Dodać obrumienione mięso aligatora, przykryć, dusić na małym ogniu 60 minut. Resztę wody wymieszać z mąką, dodać do zawartości rondla. Gdy danie zawrze, a sos się zagęści skorygować smak przyprawami i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *