Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mięsne kulki na parze

 

Składniki:

 

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ szklanki startych ziemniaków
  • ½ szklanki posiekanej dymki
  • ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki sosu rybnego

Sos:
Składniki:

  • ½ łyżki oleju
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżki maki ziemniaczanej
  • sól  i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 szklanka zmiksowanych pomidorów

 

Sposób wykonania:
Składniki na pulpety wymieszać, wyrobić kulki i gotować na parze 40 minut. W rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu, wlać ½ szklanki wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Podawać z mięsnymi kulkami zaraz po przyrządzeniu, z ziemniakami pure i sezonową ulubioną surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *