Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone ziemniaki z cebulką i boczkiem

Składniki:

  • 15 ziemniaków
  • 5 cebuli
  • 10 dag boczku
  • sol
  • tłuszcz
  • garść posiekanej zieleniny

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
    W między czasie cebule razem z boczkiem pokroić w drobną kostkę po czym zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie ziemniaki odcedzić i zemleć w maszynce, wówczas dodać cebule z boczkiem oraz posiekaną zieleninę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Z powstałej masy formować małe kulki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagoda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *