Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone pulpety Weroniki

Sycące, smaczne, kolorowe potrawy z wieprzowiny.  Mielone pulpety Weroniki. Lista zakupów: mięso z łopatki, mleko, jajko, cebula i czosnek. 
 

Składniki:

  • 450 g mięsa z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 bułka  
  • 1 szkl mleka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso zemleć w maszynce.
    Następnie obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do mięsa.
    Dodać jeszcze bułkę namoczoną w mleku oraz musztardę.
    Wbić jajko i całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolita masę.
    Gotową doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gdyby masa wyszła za rzadka można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.
    Z powstałej masy formować pulpeciki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *