Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone kotleciki Olgi

Pyszne, mielone kotleciki idealne na dzisiejszy obiad. Aby je wykonać będziesz potrzebować: mielonego mięsa, kajzerki, cebuli i jajek. 
 
 

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej 
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 szkl mleka 
  • 2 jajka
  • szczypta ostrego chilli
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
 
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać.
    Wrzucić do mielonego mięsa.
    Następne kajzerkę namoczyć w mleku.
    Odcisnąć ją z jego nadmiaru i również dodać do mięsa. 
    Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wyrobić na gładką masę.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
    Z powstałej masy formować małe kotleciki, które delikatnie spłaszczyć w dłoni.
    Obtoczyć je w bułce tartej.
    Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *