Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Metrowiec

Składniki na I ciasto:
• 4 żółtka
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki wody
• 1 szklanka cukru
• 1,5 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Żółtka, olej, wodę i cukier utrzeć i dodać mąki i proszku do pieczenia.

Składniki na II ciasto:
• te same składniki co w I
• 2 łyżki kakao.

Sposób przyrządzenia:
Piec każde ciasto w wąskich blaszkach ok 30-40 min.

Składniki na mase:
• 1,5 szklanka mleka
• 1 cukier waniliowy
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 kostka margaryny

Sposób przyrządzenia:
1 szklankę mleka , cukier i cukier waniliowy zagotować razem.
W 0,5 szklanki mleka rozrobić mąki i wlać do gotującego się mleka.
Gotować aż się zgęstnieje. Po ostudzeniu dodawać po 1 łyżce do masy margarynę i ucierać. Upieczone ciasto kroimy na kromki i przekładamy masą. Na przemian układamy białe i czarne kawałki.
Można polać na wierzch polewą i kroić z ukosa.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Gziute.

6 comments for “Metrowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *