Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Meksykański chleb kukurydziany

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 5 łyżeczek proszek do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 40 dkg ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (wybór i skład dowolny)
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
W dużej misce lub robocie dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jajka, mleko, masło, wyrabiać aż ciasto stanie się pulchne. Przełożyć do odpowiednio dużej formy teflonowej (lub zwykłej wysypanej mąką). Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni Celsjusza, piec aż chleb się zacznie rumienić co trwa zazwyczaj 20 minut. Przed podaniem schłodzić.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *