Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Meksykańska kiełbasa chorizo

Składniki:

    • 1 kg karczku wieprzowego
    • 20 dkg boczku
    • 3 duże suszone papryki chili ostre lub łagodne
    • 2 ostre suszone małe papryczki chili
    • ¼ szklanki wrzątku
    • 8 bardzo drobno posiekanych ząbków czosnku
    • 2 łyżki suszonego oregano
    • 2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 4 łyżki czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki tequili
    • 3 ½ łyżeczki soli


    Sposób przyrządzenia:
    Papryczki pozbawić nasion, drobniutki rozkruszyć, zalać w miseczce wrzątkiem. Gdy papryka namoknie przelać ją wraz z płynem do miksera, dodać czosnek, oregano, kminek, pieprz czarny, cukier, tequilę, ocet i sól, zmiksować na jednolitą masę. Mięso zmielić w maszynce na drobnym sicie, bocek na grubszym, dodać przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera. Tak przygotowaną masą ściśle napełniać jelita (sztuczne osłonki) o grubości około 2,5 cm. Tak przygotowaną kiełbasę odstawiamy na 4 dni do lodówki aby dojrzała, po tym okresie należy ja lekko podwędzić.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *