Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Medaliony w pietruszkowym sosie

Składniki:

  • 600 g cielęciny
  • 300 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 60 g pietruszki
  • ½ kieliszka białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cielęcinę pokroić na 4 porcje, które oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas zdjąć z patelni, wylać tłuszcz a wlać wino, trzymać na ogniu do odparowania, wówczas dodać pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić i ponownie dodać mięso, podgrzać.
    W między czasie na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać listki natki pietruszki i wlać śmietanę, całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na ogniu do zgęstnienia sosu.
    Przed podaniem obłożyć mięso pieczarkami i polać pietruszkowym sosem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *