Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z waniliowym nadzieniem

Kruche:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

 

  • szczypta soli

Masa:

  • 150 g mleka w proszku
  • 370 g cukru
  • 0,75 laski wanilii
  • 100 g masła
  • woda

Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, cukier oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, wówczas owinąć  je folią aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć go na blachę wysmarowaną masłem.
Ponakłuwać go widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
W między czasie mleko wymieszać z cukrem po czym rozprowadzić je wodą aby powstała konsystencja grochówki.
Następnie dodać jeszcze laskę wanilii i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
Wówczas zdjąć z ognia i ucierać dodając stopniowo miękkie masło.
Powstałą masę wylać na upieczony blat ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *