Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z rodzynkami i owocami kandyzowanymi

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • tyle mąki ile waży 5 dużych jajek
  • tyle cukru pudru ile waży 5 dużych jajek
  • tyle masła ile waży 5 dużych jajek
  • ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 lyżki skórki startej ze świeżej pomarańczy
  • ¾ szkl. płatków migdałowych
  • ½ szkl. rodzynek
  • ¾ szkl. grubego kryształu
  • tłuszcz do formy
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, świeża i smażoną skórkę z pomarańczy oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto rozciągnąć i ułożyć na formie wysmarowanej tłuszczem.
    Wierzch posypać płatkami migdałowymi , rodzynkami oraz cukrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
    Przed podaniem udekorować owocami kandyzowanymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *