Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z pasami z konfitur

Składniki:

  • 37 dag masła
  • 37 dag maki krupczatki
  • 12 dag cukru pudru
  • 12 dag migdałów
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej]
  • 6 ugotowanych żółtek
  • surowe żółtko
  • szczypta soli
  • konfitura morelowa
  • konfitura wiśniowa
  • jajko
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo przetarte ugotowane żółtka, surowe łóżko, posiekane migały, sól, mąkę oraz skórkę cytrynową.
    Całość dokładnie wyrobić po czym wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie.
    Z reszty ciasta uformować wałeczki, które ułożyć na skos na cieście.
    Całość posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobina Wdy aby wałeczki dobrze się skleiły.
    Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.
    Po upieczeniu w otwory między paseczkami wypełnić na zmianę konfiturą wiśniową i morelową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *