Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek z bakaliami Kingi

Składniki:

  • woda 2 łyżki
  • sok z cytryny 7 łyżek
  • cukier puder 1,5 szklanki
  • bakalie 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • śmietana kwaśna 100 ml

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru pudru, dodaj śmietanę, mąkę i sok z cytryny i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodając na końcu 1/4 szklanki cukru pudru. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą, domieszaj rozdrobnione bakalie. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę wyłóż pergaminem. Mazurek wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut.
Lukier: ucieraj jedną szklankę cukru pudru z sokiem z cytryny oraz jedną lub dwiema łyżkami wody, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany. Posmaruj mazurek.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez: Kinga Grabowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *