Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek kajmakowy z marmoladą

Składniki:

  • 1 ½ szkl. mąki krupczatki
  • marmolada w ilości potrzebnej do posmarowania blatu ciasta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4/5 kostki masła
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 3 żółtka

    Sposób wykonania:
    Masło zmiksować razem z mąką po czym dodać cukier i przetarte żółtka.
    Całość dokładnie wyrobić po czym owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zarumienić, wówczas wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia po czym posmarować go marmoladą.
    W między czasie masło razem z cukrem podgrzać na małym ogniu.
    Gdy cukier się rozpuści dodać mleko w proszku i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
    Wówczas zestawić z ognia i energicznie mieszając dodawać stopniowo żółtka.
    Od razu po przygotowaniu rozsmarować na mazurku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *