Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek cytrynowy Olgi

Składniki:
• 1 cytryna
• 2/3 szkl. cukru
• 6 jajek
• 9 łyzek mąki ziemniaczanej
• ½ łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce a samą cytrynę zalać wodą i ugotować po czym usunąć z niej pestki i zetrzeć na tarce.
    Następnie odcisnąć z niej sok i dodać do skórki, wsypać cukier i dodać żółtka.
    Całość dokładnie utrzeć, wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę.
    Delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
    Po upieczeniu polukrować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *