Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Maślaki zapiekane z ziemniakami

Składniki:

  • 25 dkg maślaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając przez 10 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do smażących się grzybów, dusić razem kolejne 10 minut. Dodać przyprawy i śmietanę, wymieszać. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w grubą kostkę lub w plastry. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich rozłożyć przygotowane grzyby. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ziemniaki zmiękną. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gosię Sedrycką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *