Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane morele z brandy

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanych listków szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek brandy

Sposób wykonania:
Umyte morele pokroić na mniejsze kawałki, usuwając pestki.
Następnie drobno posiekać cebulę oraz czosnek i dodać do moreli.
Dodać jeszcze posiekaną szałwię, cukier oraz szczyptę soli.
Dusić na małym ogniu około 20 minut, do momentu aż powstanie jednolita masa.
Wówczas zdjąć z ognia i dodać alkohol, wymieszać.
Przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *