Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane filety ze szczupaka

Składniki:

  • 1 kg filetów ze szczupaka
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
  • 4 plasterki cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka curry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Plastry cebuli zalać zimną wodą, odstawić na 60 minut, odcedzić, osuszyć. Filety pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Mąkę wymieszać z curry. Filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące z curry. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim filety po około 3 minuty z każdej strony, wykładać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przygotować marynatę miksując olej z octem ryżowym. W salaterce układać warstwami smażoną rybę i cebulę. Całość zalać marynatą. Udekorować plasterkami cytryny, przykryć folią i na około 24 godziny odstawić do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *