Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane buraczki z czosnkiem

Składniki:

  • 3-4 kg małych buraczków ćwikłowych
  • główka czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kilka baldachów kopru

    Zalewa:

  • ½ l octu
  • ½ szkl. soli
  • 2,5 szkl. cukru
  • 4 ziarna pieprzu
  • 8 ziaren gorczycy

Sposób wykonania:

  1. Buraki ugotować po czym je odcedzić i obrać.
    Następnie 4 l wody wymieszać z solą, octem, cukrem, pieprzem oraz gorczycą i doprowadzić do zagotowania.
    W między czasie do każdego słoja włożyć po kawałku chrzanu, ząbek czosnku oraz baldach kopru i ciasno ułożyć buraczki.
    Zalać je gorącą zalewą i szczelnie zamknąć słoiki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *