Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowane bakłażany

Składniki:

  • 6 bakłażanów
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka posiekanego fenkułu
  • 150 ml oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany pokroić w plastry i włożyć do rondla z rozgrzanym olejem.
    Dodać jeszcze posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w półplasterki, pokrojoną w plastry cytrynę, ocet, paprykę z proszku, oregano, natkę fenkułu oraz pietruszki, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.
    Podlać całość wodą i doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić.
    Na koniec wstawić do lodówki na 24 godziny. Podawać na zimno razem z marynatą w której się gotowały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *