Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana pierś z kurczaka na grill

I kolejny przepis na potrawę z grilla. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy kurczaka. Marynowana pierś z kurczaka na grill. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, oliwy, bazylii oraz natki pietruszki. 
 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 1 szkl. wytrawnego wermutu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze porcję.
    Lekko rozgnieść je ręką.
    Natomiast do rondelka wlać wino.
    Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze oliwę, posiekaną bazylię, natkę pietruszki oraz cebulę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
    Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i piec na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *