Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana papryka z kapustą wg Eli

Składniki:

  • 5 kg oczyszczonej, pokrojonej na ćwiartki papryki
  • 2,5 kg poszatkowanej kapusty
  • 2,5 szklanki oleju
  • 3 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • 1 pokrojone w drobną kostkę kwaśne jabłko lub pigwa

    Marynata:

  • 1 litr octu spirytusowego
    • 2 litr wody
  • 20 dkg soli
  • 5 dkg cukru
  • kilka listków laurowych

    Sposób przyrządzenia:
    Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Olej podgrzać, dodać czosnek i jabłko, chwilę smażyć. W sterylnie czystych słojach układać warstwami paprykę i kapustę, każdą warstwę polewając olejem z dodatkami. Dodać liść laurowy, zalać gorącą marynatą. Odwrócić dnem do góry, pozostawić do czasu aż słoje wystygną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *