Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana papryka w oliwie

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 5 dag soli
  • kilka listków laurowych
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl octu winnego
  • 1 szkl oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać 1 szkl octu winnego i 1 szkl wody, doprowadzić do wrzenia.
W między czasie papryki przekroić na połówki usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć ją w dużym słoju.
Zalewę odstawić aby trochę ostygła po czym zalać nią paprykę.
Odstawić n kilka godzin.
Po tym czasie zalewę zlać a paprykę przełożyć do mniejszych słoikach przesypując solą.
Do każdego słoika dodać listek laurowy i wlać oliwę z oliwek.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić co najmniej na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *