Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana papryka Filipa

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szkl octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania;
Paprykę przekroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć ją w słoikach.
Do każdego słoika dodać ząbek czosnku.
Następnie do garnka wlać 1/2l wody, dodać ocet, oliwę z oliwek, cukier, sól, pieprz, listek laurowy oraz ziele angielskie.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym zalać papryki w słoikach.
Słoiki lekko zakręcić i pasteryzować około 5 minut.
Odstawić dnem do góry do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *