Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana marchew z pomarańczą

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szkl octu winnego
  • 2 szkl oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać szklankę wody, ocet winny, dodać cukier oraz sól i całość doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz skórkę startą z pomarańczy.
Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, każdą warstwę przesypując kaparami.
Zalać całość oliwą z oliwek.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *