Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana dynia z cynamonem

 

Składniki:

 

  • 1 kg dyni
  • 30 dag cukru
  • ½ szkl 10 % octu
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • cytryna
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:
Dynię obrać, miąższ pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki.
Wrzucić ją do rondelka, zalać je wodą z dodatkiem soku z cytryny i soli.
Lekko obgotować na małym ogniu.
Wówczas ją odcedzić i przełożyć do słoika przesypując skórką z cytrynową, cynamonem i goździkami.
Następnie ocet wymieszać z cukrem i 2 szklankami wody, zalać dynię.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *