Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynata wieloowocowa

Składniki:

  • 1 kg owoców: śliwek, jabłek, gruszek
  • 1 szkl cukru
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:
Wodę z dodatkiem ½ łyżeczki kwasku cytrynowego zagotować.
W miedzy czasie gruszki i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym szybko włożyć na 5 minut do wrzątku aby nie ściemniały.
Po tym czasie j odcedzić a śliwki przekroić  na połówki usuwając pestki.
Następnie ponownie zagotować 1 szkl wody z pozostałym kwaskiem cytrynowym, cukrem, goździkami, cynamonem, zielem angielskim.
W miedzy czasie owoce ułożyć warstwami w słoikach po czym zalać je gorącą zalewą.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10 minut w 90 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *