Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewka z ryżem i śliwkami

Składniki:

    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 150 g suszonych śliwek
    • 1 ¾ szkl. wody
    • 2 łyżki masła
    • 1 szkl. ryżu
    • łyżka cukru
    • sól
    • 2/4 szkl. śmietany

Sposób wykonania:

  1. Marchewki oraz pietruszkę orać po czym pokroić w małą kosteczkę, wówczas wrzucić je na rozgrzane masło i obsmażyć.
    W między czasie śliwki zalać wrzącą wodą z dodatkiem cukru i ugotować, wówczas je przecedzić.
    Następnie do wywaru ze śliwek wrzucić obsmażone warzywa oraz surowy ryż.
    Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i dusić pod przykryciem.
    Pod koniec duszenia doprawić jeszcze cukrem.
    Przed podaniem udekorować śliwkami. Śmietanę podawać osobno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *