Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marcepanowe gruszki

Składniki:

  • oliwa do nasmarowania blachy
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g miałkiego cukru
  • 2 łyżki mielonej semoliny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 20 goździków
  • cukier puder

Sposób wykonania:
Do miski wsypać mielone migdały, cukier oraz hemolinę.
Dokładnie wymieszać i dodać roztrzepane jajko oraz wodę z pomarańczy.
Całość wyrobić aby powstało gładkie ciasto.
Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego a z nich uformować kształt przypominający gruszki.
Z goździków zrobić ogonek gruszek.
Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu posmarować gruszki wodą z pomarańczy i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *