Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marcepan-pychota

Składniki:

    Masa serowa:

    • 15 dag Marg
    • 80 dag twarogu
    • 6 jaj
    • 1 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa makowa:

    • 4 jajka
    • 25 dag maku
    • 4 łyżki maki
    • 25 dag cukru
    • 6 dag margaryny
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromat migdałowy.


    Sposób przyrządzenia:
    Ser zmielić, utrzeć żółtka z cukrem, dodawać po 1 łyżce sera a na końcu stopiona margaryną, Wszystko ucierać aż będzie puszysta masa. Ubić piane z białek i wymieszać z masa serowa. Wypłukany ,sparzony i odsączony mak  przekręcić przez maszynkę. Na wyłożoną blachę papierem do ciast wlewać najpierw 5  łyżek masy serowej, następnie na środek 5 łyżek masy makowej i tak na przemian. Piec w rozgrzanym  do 200 stopni piekarniku przez 1 godzinę  
    Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Elżbieta Urbanek

2 comments for “Marcepan-pychota

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *