Składniki:
• 1 1/4 szklanki mąki pszennej
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka obranych, posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
• 1 łyżka cynamonu
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
• 1/4 łyżeczki soli
do przygotowania foremek:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Dwie keksówki wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać.
Jajka ubić do białości i nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier, olej, zapach waniliowy i mąkę w trzech porcjach.
Ciasto musi być jednolite i gładkie. Wsypać migdały i wymieszać. Trochę ciasta rozprowadzić na dnie przygotowanych foremek, lekko posypać cynamonem, wlać następną warstwę ciasta, wyrównać, posypać cynamonem, tak postępować z pozostałą masą i cynamonem, kończąc ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC, piec około 35 minut (sprawdzać patyczkiem).
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach, przełożyć na talerz i wystudzić. Pokroić na plastry grubości 2 cm, ułożyć na blasze do pieczenia ciasta, wstawić do gorącego piekarnika (200ºC), zapiec na złoty kolor.
Podawać ze świeżym masłem.
Dana, nie pomylilas nazwy? Wyglada to na chlebek migdalowy, co wynika troche z nazwy przez Ciebie podanej, potwierdza to przepis. Nazwa powinna chyba byc Amandelbrod.