Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże w białym winie

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 ml wermutu
  • 250 ml wywaru rybnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek mieszanych ziół
  • bagietka

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną szalotkę oraz 1 ząbek czosnku poddusić na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać wino, wermut oraz wywar rybny i dodać natkę pietruszki, doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać oczyszczone mule.
    Trzymać pod przykryciem na dużym ogniu ok. 7-8 min.
    Następnie do masła dodać posiekany czosnek, zioła oraz sól i pieprz, całość dokładnie wymieszać.
    Bagietkę pokroić na kromki, które zarumienić i posmarować ziołowym masłem.
    Małże wyjąć, te które się nie otworzyły wyrzucić, ułożyć na talerzu i podawać z bagietkami.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Wioletta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *