Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Maliny z cukrowej zalewy z ryżem

Składniki:

  • 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i szczyptą soli
  • 2 szkl połówek malin z zalewy cukrowej
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • masło do formy
  • bita śmietana

    Sposób wykonania:
    Do ryżu dodać skórkę z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietankę.
    Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
    Następnie ryż układać na przemian razem z malinami odsączonymi zalewy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Wierzch wyrównać i skropić zalewą spod malin.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *