Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Malajskie placki z mięsnym farszem

Składniki:

    Placki:

    • 20 dkg mąki
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
    • kawałek słoniny do smarowania patelni
  • Farsz:

    • 30 dkg mielonego mięsa (wołowina i kurczak)
    • 2 duże cebulę pokrojone w drobną kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
    • 2 zielone papryczki chili, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżeczka garam masala
    • szczypta mielonego pieprzu
    • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    • 4 jajka
    • ¼ łyżeczki tartego korzenia imbiru
    • 3 łyżki klarowanego masła
    • sól

Sposób przyrządzenia:
Rozpoczynamy od przygotowania placków. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię (grubą żeliwną lub teflonową) smarujemy dokładnie nabitym na widelec kawałkiem słoniny. Na tak przygotowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Smażymy możliwie jak najkrócej gdyż będą one zapiekane w piekarniku.
Pora na przygotowanie farszu. Mieszamy curry, chili mielone, garam masala i pieprz z taką ilością wody aby uzyskać gęstą pastę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, dodajemy czosnek , imbir, pastę przygotowaną z przypraw i mieszając podgrzewamy przez 3 minuty. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, podlewamy wodą i dusimy przez około 10 minut. Dodajemy cebulę i pokrojone chili dusimy jeszcze przez około 5 minut, odstawiamy aby mięso wystygło. Do chłodnego mięsa dodajemy jajka i posiekaną łodygę selera naciowego, dokładnie mieszamy. Farsz dzielimy na porcję potrzebne do wypełnienia placków. Na każdy nakładamy odpowiednią ilość farszu, zawijamy dwa boki do środka i zwijamy w rulon. Smarujemy klarowanym  masłem i nakłuwamy widelcem. Placki z farszem układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, gdy się góra zarumienią, odwracamy każdy i jeszcze chwilę zapiekamy.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *