Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makrela w śmietanie ze szczypiorkiem

Składniki:
• 8 filetów z makreli
• 200 ml śmietany
• 2 pęczki szczypiorku
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 200 ml wytrawnego białego wina
• sok z cytryny
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, zalać winem i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać śmietanę i trzymać na ogniu do jednolitej konsystencji sosu po czym dodać posiekany szczypiorek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie filety skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem, włożyć do sosu.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 4-5 min.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marta M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *