Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowy piegus

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 ½ szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl maku
  • 1 szkl mleka
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:
Do mleka wrzucić masło, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę po czym nie przerywając ucierania wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną  proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać po czym wlać mleko oraz włożyć opłukany i osuszony mak.
Ponownie wymieszać na jednolite ciasto i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem  posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *