Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki:

  • 25 dkg masła
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg cukru
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:

  • ½ kg maku
  • 25 dkg cukru
  • 1 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy

    Sposób przyrządzenia:
    Utrzeć masło z cukrem, ucierając dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić przez maszynkę 2-3 razy, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek migdałowy i ubitą pianę z białek. Do wąskiej blaszki wyłożyć połowę ciasta , przykryć masą makową i resztą ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyłożyć na półmisek, obsypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *