Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowiec na półkruchym cieście

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 13 dag margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka

    masa:

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • bakalie

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja, śmietanę i margarynę. Szybko wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce (30 min). Ciasto rozwałkować i piec 25 minut.
    Przygotować masę makową. Mak przekręcić 3 razy przez maszynkę. Z wody i cukru przygotować syrop, do syropu wrzucić mak i gotować 10 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać margarynę i bakalie. Krótko smażyć. Masę wyłożyć na upieczone

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Magdalena Pieniążek

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *