Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowiec Kasi

Składniki:

    • 25 dkg mąki
    • 25 dkg zmielonego maku
    • 25 dkg margaryny
    • 5 jajek
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • mały proszek do pieczenia
    • 7 kropli olejku migdałowego

    Polewa:

    • 3 łyżki gorącej wody
    • 3 łyżki kakao alternatywnie
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 jajko
    • 100 g margaryny


    Sposób przyrządzenia:
    Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, maku, margaryny i 5 żółtek wyrabiamy cisto i dodajemy ciepłe mleko z olejkiem migdałowym, na koniec ubite białka. Pieczemy około 50 minut w temperaturze180 stopni C. Po ostudzeniu polewamy polewą gotową lub zrobioną Margarynę roztopimy ciągle podgrzewając na malutkim ogniu dodajemy wodę ,kakao i cukier. Na koniec wbijamy jajko i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Polewę ostudzić i polać cisto, można dodać ozdoby z kremu, lukru itp..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *