Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaronowe gniazda w łososiem i krabami

Składniki:

  • 500 g wstążek
  • 350 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml wytrawnego wermutu
  • 1 liść laurowy
  • 2 marchewki
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 250 ml śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 250 g krabów
  • sok z 1 cytryny
  • biały pieprz
  • 100 g puszystego twarożku
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie wermut wymieszać razem z winem, wrzucić listek laurowy i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać koper i marchewkę pokrojone w drobną kostkę.
    Całość wymieszać, wlać śmietanę i trzymać na ogniu ok. 10 min.
    Po tym czasie wrzucić kraby oraz posiekany koperek.
    Następnie z sosu wyjąć liść laurowy i doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny po czym zaprawić twarożkiem.
    Plastry łososia zawinąć w różyczki, które skropić olejem i podpiec na grillu.
    Miękki makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach, polać sosem i udekorować łososiowymi różyczkami.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *