Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z wiśniami

Składniki:

  • 20 dkg makaronu muszelki
  • 700 ml mleka
  • 2 cytryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 12 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 50 dkg twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 słoik wiśni drylowanych
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować około 10 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z 2 dag masła. Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony twaróg i budyń, całość utrzeć. Wiśnie osączyć. Makaron wymieszać z masą twarogową i wiśniami. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *