Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z owocami

Składniki:

  • 30 dkg cienkiego makaronu (nitki, włosy anielskie…)
  • 50 dkg jabłek, gruszek itp.
  • cukier do smaku
  • 2 jajka
  • 12 łyżki masła
  • cukier waniliowy, cynamon do smaku
  • bita śmietana lub konfitury do dekoracji

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utarte owoce wymieszać z rozpuszczonym masłem, rozbitymi jajkami, cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym i makaronem. Przygotowaną masę przełożyć do wysypanej tartą bułką formy.  Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż powierzchnia zapiekanki zacznie się rumienić. Przed podaniem udekorować konfiturami lub bitą śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *