Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z kurczakiem i grzybami

Składniki:

    • 25 dkg makaronu capellini (włosy anielskie)
    • 30 dkg piersi z kurczaka
    • 40 dkg świeżych grzybów
    • oliwa i masło
    • sól, pieprz
    • 4 łyżki tartego żółtego sera
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 szklanki bulionu drobiowego


    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać dokładnie zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojone w kostkę mięso, obrumienić, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby, dusić aż mięso zmięknie, a powstały sos odparuje, przyprawić. Bulion wymieszać z mąką i serem, doprawić jeśli zajdzie taka konieczność. Kokilki do zapiekania wysmarować masłem, na dnie ułożyć warstwę makaronu, następnie mięsem z grzybami i ponownie warstwę makaronu, zalać bulionem z dodatkami. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *