Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z kiełbasą i pieczarkami Iwony

Składniki:

  • ½  kg makaronu świderki
  • 25 dkg pieczarek
  • 35 dkg kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek keczupu
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki startego sera gouda
  • 1 jajko
  • 3 łyżki  oleju
  • ½ łyżeczki sproszkowanej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odsączyć .Kiełbasę obrać  ze skórki, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć z obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę  cebulką. Dusić około 10 minut, wymieszać ze śmietaną/ ¼ szklanki/ i połączyć z makaronem. Naczynie żaroodporne natłuścić, napełnić  makaronem, posypać serem. Resztę śmietany rozkłócić  z jajkiem i polać makaron przed zapiekaniem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni C i pod przykryciem piec około 30 minut. Po wyjęciu polać keczupem i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *