Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany z jabłkami Iwony

Składniki:

  • 25 dkg makaronu kolanka
  • 6 średnich jabłek
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • szczypta sproszkowanych goździków
  • szczypta cukru
  • sól
  • tłuszcz do foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Jabłka umyć, osuszyć ,usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plastry. Śliwki namoczyć około 6 godzin i w tej samej wodzie gotować 20 minut, podzielić na ćwiartki . Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku solą, goździkami  i cukrem, zapiekać pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 160 stopni C, zdjąć przykrycie, posypać żółtym starym serem i jeszcze przez 15 minut zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *