Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiekany

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu wstążki
  • 4 marchewki
  • 1 ½ szklanki śmietany
  • 1 kawałek selera
  • 3 średnie cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • ostra papryka mielona
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie, schłodzić pod bieżącą wodą i osączyć. Warzywa umyć, obrać i pokroić w cieniutkie paseczki, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, oliwę, osolić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Pieczarki umyć, oczyścić i drobno posiekać, podlać winem. Dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sproszkowaną paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron włożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną, dusić jeszcze kilka minut, dodać warzywa i pieczarki. Wymieszać delikatnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec w temperaturze 180 stopni C, około 25 minut. Można podać starty ostry żółty ser na osobnym talerzyku. Podawać z ulubioną surówką.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *