Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron zapiany w grzybowym sosie

Składniki:

  • 40 dag makaronu
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 op śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Grzyby zalać odrobiną przegotowanej wody i odstawić na bok aby namokły.
Wówczas dodać kostkę bulionową i ugotować do miękkości.
Następnie je odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Natomiast wywar spod gotowania grzybów ostudzić i ponownie zalać nim grzyby.
Dodać śmietanę oraz roztrzepane jajka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z sosem.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
Na wierzchu rozłożyć jeszcze kawałki masła i posypać całość ziołami.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *