Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z tofu, warzywami i ostrym sosem orzechowym

Składniki:

  • 1 duże opakowanie makaronu

Sos orzechowy:

  • 1 szklanka lekko wyprażonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz, chili do smaku

Warzywa i tofu:

  • 12 niedużych różyczek brokułu
  • 1 marchewka pocięta w słupki o długości 5 cm
  • 1 pęczek drobno pokrojonej cebuli dymki
  • 12 kostek tofu
  • ½ szklanki ulubionych kiełków
  • sól, sos, sojowy do smaku
  • 1 łyżka oleju arachidowego


Sposób przyrządzenia:

Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w mikserze, zmiksować na jednorodną masę.
W dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim kostki tofu, obrumienione odłożyć na talerz. Na pozostałym w patelni oleju obsmażyć przez 3 minuty warzywa, dodać sos orzechowy, przyprawić solą i sosem sojowym, dodać tofu i kiełki, dusić mieszając 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, dodać po odcedzeniu na patelnię, wymieszać i podawać po kilku minutach podgrzewania. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *