Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z serem fontina

Składniki:

  • 500 g makaronu rigatoni
  • łyżka soli
  • 6 łyżek masła
  • 20 dag sera fontina
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szkl startego parmezanu
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:
Ugotować makaron w 6 litrach osolonej wody a półtwardo.
Następnie go odcedzić i dodać do niego masło, gałkę muszkatołową i ½ szkl parmezanu.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć warstwę makaronu do naczynia żaroodpornego.
Rozłożyć na nim plastry sera, które posypać parmezanem.
Przykryć resztą makaronu i tak układać warstwy do skończenia składników.
Na wierzchu ułożyć kawałki masła i oprószyć całość pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *